Први дечији фестивал словачких народних песама

Након свог обнављања  Месни одбор  Матице словачке у Пивницама своје активности усмерио је ка развоју културног живота у Пивницама. Међу своје приоритетне циљеве, чланови Управног одбора МОМС уврстили су и  организацију дечијег фестивал словачких народних пессама, у чијој организацији је учествовала и  наша школа.

Наступила су 33 перспективна певача, ученика основне школе, које је за фестивал припремала Марија Носал, наставница музичке културе. Ученике је на фестивалу пратио 20-члани оркестар из Селенче којим је дириговао Јурај Суђи.

У оквиру уводног дела фестивала, присутнима је пожелела добродошлицу Татиана Нађ, председница Месног одбора  Матице словачке у Пивницама, која је истакла значај фестивала у контексту очувања елемената традиционалне културе. Либушка Лакатошова, председница Националног савета словачке националне мањине, Ана Хорват, потпредседница Матице словачке у Србији, Светлана Золњан, чланица Националног просвеног савета Србије, Ана Часар, председница Савета месне заједнице и Јан Захорец, свештеник словачке евангеличке цркве су такође својим присуством увеличали овај фестивал.

Учесници, али и сама публика, показали су велико интересовање за прву годину фестивала, што мотивише организаторе да наставе са његовом реализацијом. Потврђено је да многа деца имају квалитетне вокалне способности, што вероватно указује и на чињеницу да Пивнице имају богату певачку будућност.

Текс и фотографија: Мирослав Пап

Преузето са: Prvý Detský festival ľudových piesní v Pivnici – Hlas ľudu

Permanent link to this article: https://www.15oktobar.edu.rs/?p=5100