За чистије и зеленије школе Војводине

У Покрајинској влади данас су додељене награде представницима 54 најбоље васпитно-образовне установе у нашој покрајини, у оквиру програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“. Укупни наградних фонд за награде у сарадњи са свим партнерима износи преко четири милиона динара.

У овом четрнаестогодишњем пројекту који је покренут са циљем да се у вртићима, школама и локалним заједницама широм Војводине подигне свест и лична одговорност за бригу о животној средини, учествује укупно девет партнера чији су представници данас доделили награде најуспешнијим овогодишњим учесницима. Реч је о шест секретаријата Покрајинске владе – Секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине, Секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Секретаријату за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Секретаријату за привреду и туризам и Секретаријату за спорт и омладину, као и о представницима Града Новог Сада – Градске управе за заштиту животне средине, ЈП „Војводинашумеˮ и Покрету горана Војводине.

Координатор овог програма и подсекретар Секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак истакла је у име ресорног секретаријата, који је носилац овог пројекта, изузетно задовољство због начина на који васпитно-образовне установе већ дуги низ година делују у оквиру овог програма.

„Пројекат је ушао у 14. циклус, и број учесника из године у годину расте. Када је реч о финансирању, Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине ове године је издвојио три милиона динара за награђивање ученика, односно предшколских установа, основних и средњих школа са територије АП Војводине“, рекла је подсекретарка Табак.

Она је нагласила да је Секретаријат захвалан свим партнерима, те предочила да су сви заједно, пре свега, упућени искључиво на просветне раднике који све време свој ентузијазам, искуство и знање, мимо образовног редовног програма, исказују и у ваннаставним активностима у циљу едукације деце усмерене на заштиту животне средине.

Осврћући се на немиле догађаје из претходних недеља, подсекретарка је истакла да је управо овај програм добар пример развијања емпатије и љубави према природи и њеној заштити и да без тога не би могао трајати све ове године.

„Деца која учествују у овом програму показују изузетну креативност. Љубав према природи зближава ученике и наставнике на онај начин који у оквиру редовне наставе не могу остварити. Учешће у овом програму им даје простор да буду упућени много више на природу, а то чине на парцелама у оквиру својих школских дворишта, на еколошким и другим секцијама. Оно што још планирамо као новину јесте да у наредном циклусу проширимо сарадњу на реализацији овог програма, тако што ћемо укључити и локалне самоуправе“, рекла је подсекретарка Табак.

У школској 2022/2023. години награђене су укупно 54 васпитно-образовне установе, са територије 26 градова, односно општина: Алибунара, Бачке Тополе, Бачке Паланке, Беочина, Вршца, Житишта, Зрењанина, Инђије, Ирига, Кањиже, Кикинде, Ковачице, Куле, Новог Сада, Оџака, Панчева, Пећинаца, Руме, Сечња, Сенте, Србобрана, Сремских Карловаца, Сремске Митровице, Старе Пазове, Суботице и Титела.

Међу награђеним школама налази се и наша, захваљујући бројним активностима еколошког карактера и садржаја, које су организовали наши ученици са својим наставницима.

преузето са:  https://www.ekourbapv.vojvodina.gov.rs/dodenjene-nagrade-najuspesnijim-vaspitno-obrazovnim-ustanovama-u-projektu-za-cistije-i-zelenije-skole-u-vojvodini/

Permanent link to this article: https://www.15oktobar.edu.rs/?p=42138