Упознај своју прошлост 2021

Ученици основне школе  “15. октобар” у ​​Пивницама учествовали су на такмичењу под називом “Упознај своју прошлост”. Квиз је одржан 3. децембра у Старој Пазови. Међусобно су се такмичили ђаци из Арадца, Ковачице, Падине, Кулпина, Гложана, Пивница и Старе Пазове. Нашу школу представљале су две екипе. Тим Пивнице 1 чинили су: Марек Валенћик, Естера Зеленак, Мириам Калкова и Лаура Грња. Екипу Пивнице 2 чиниле су: Сара Чобрда, Валентина Кадлик, Катарина Валенћик и Тијана Белањи. Екипа Пивнице 1 је у првом колу освојила 28 бодова испред тима из Арадца (9 бодова) и Гложана (12). У наредном колу екипа Пивнице 2 освојила је 24 бода и била боља од екипе из  Ковачице (17) и Кулпина (8 бодова). У трећем колу снаге су одмериле тимови из  Падине са 17 и Стара Пазова са 11 бодова. У финале су се пласирале обе екипе из Пивница и екипа из Падине. У такмичарским круговима ученици су одговарали на 10 питања у форми Милионера и откривали скривену слику на којој се крила позната личност војвођанских Словака или народна ношња. У финалу су се поново такмичили у игри Милионер и у игри Асоцијације. Екипа Пивнице 1 са 28 бодова заузела је 1. место, а екипа Пивнице 2. са 20 бодова друго место. Падина је освојила бронзану медаљу са 16 бодова.

Марек, Естера, Мириам, Лаура, Сара, Валентина, Катарина и Тијана су својом упорношћу, марљивошћу и посебно својим знањем оправдале добар глас наше школе и сложиле нови каменчић у мозаик успешних „сова“ учесника Квиза.  Они су доказали да се у нашој школи  негује национална свест, ради упознавања  традиционалне културе, значајних личности и институција Словака у Војводини, што је допринело очувању и развоју словачког идентитета и културне баштине.

Квиз је одржан у организацији НРСНМ и Асоцијације словачких педагога уз финансијску подршку Канцеларије за Словаке у дијаспори.

Ученике је за такмичење припремала наставница Габриела Губа Червени. Честитамо!

Фотографија: Јанко Хавран

Permanent link to this article: https://www.15oktobar.edu.rs/?p=4788