Noć istraživača u našoj školi

plakatFestival nauke je 27. septembra ove godine realizovao projekat Noć istraživača u 33 države Evrope pod motom „Naučnici su među nama“. Cilj ovog projekta je približiti javnosti kako razne eksperimente, tako i same naučnike.

Već je postala tradicija da se ova aktivnost organizuje uvek poslednjeg petka u septembru, a ove godine je zapala čast osnovnoj školi u Pivnicama da bude domaćin celom timu naučnika, koji su učenicima i nastavnicima prezentovali razne eksperimente.

Učenici Osnovne škole „15. oktobar“ su učestvovali na konkursu i poslali svoje literarne i likovne radove na temu „Ja naučnik“, gde je zapažena i nagrađena kreativnost Tanje Valenćik. Njen crtež, koji je spoj raznih tehnika, proglašen je za najbolji u celoj Srbiji i postao je deo plakata ovog projekta. Pošto se ocenjivala i kolektivna aktivnost, a zahvaljujući mnogim našim vrednim učenicima koji su uzeli učešće, naučnici su odlučili da posete upravo Pivnice.

IMG_1803Učenici su sa naučnicima učestvovali u mnogim eksperimentima. Posmatrali su kroz mikroskop razne biološke preparate, koje su sami pripremili, izolovali vlastite DNA ćelije, učestvovali u kvizu o poznatim svetskim naučnicima, a dobili su i prigodne poklone. Mlađim učenicima je bilo interesantno da kuvaju plastelin, koji su onda obojili prehrambenom bojom, pa ga modelirali. S oduševljenjem su se okušali kao mali naučnici, a svoje izume su poneli kući.

Permanent link to this article: https://www.15oktobar.edu.rs/?p=1620