„Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko 2018“

Од 6.6. до 10.6.2018. ученицe наше школе Ема Пуделка 7.1, и Нора Тарноци 2.1, са својим наставницама Весном Камањ и Анком Салчак су боравиле у Словачкој поводом уручивања награда победницима конкурса „Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko 2018“.
Програм је био испуњен разним активностима: полагање венца код споменика Антона Бернолака, културно-уметнички програм са доделом награда, релаксација у термалном купалишту Штранд, Нове Замки. У Банској Штиавници је уследила посета Банског музеја у природи, обилазак града: централни трг, стари замак и ботанички врт, дворац Свети Антон, те пријем код градоначелнице Банске Штиавнице, шетња и вожња по језеру Почувадло, где смо се опробале и као стрелци, гледале програм организован поводом Буђења ситианских витезова.
Ученице и наставнице су се вратиле одушевљене. Ово путовање, нова пријатељства, фотографије, награде, а наравно, и дипломе ће заувек остати у њиховим сећањима.

Permanent link to this article: https://www.15oktobar.edu.rs/?p=2961

Посета чланова ДВД Пивнице

У среду 6. јуна 2018. године у 12,30 часова у нашу школу су дошли чланови ДВД Пивнице. Циљ посете је био акција гашења пожара да би деца видела како се рукује возилима и опремом. У овој акцији добровољци су били председник Јарослав Влчек, командир Јозеф Пап и три члана из ДВД Пивнице. Ватрогасци су упалили сламу, изазвали пожар и почели са гашењем. Јарослав је нагласио да би били веома задовољни да се што више деце укључи у рад ДВД Пивнице. Након акције гашења пожара деца су имала могућност да постављају питања председнику.
Закључак ове акције био је да људи воде бригу где одлажу опасне материје, али и да се анимирају ученици у ово хуманитарно друштво базирано на добровољном раду. Изреком „Добро учиниш – добро ти се враћа“ је завршено дружење.

Permanent link to this article: https://www.15oktobar.edu.rs/?p=2965

Колач чоко-малина

Дана 6.6.2018. ученици 4.1 и 5.2. су у оквиру еко-секције и предмета чувари природе посетили своју био-башту. Био-башта се налази у оквиру баште Мирослава Влчeка, који се бави органском производњом. Једном недељно обилазе, обрађују и уживају у својој био-башти у којој су засадили разноразне биљке. 6. јун је био посебан. Тог дана су ученици уз Мирославову сарадницу Анабел правили колач од здравих намирница попут житарица, меда, кокосовог уља, какао праха и органских малина. Анабел је помогла сваком ученику да направи за себе колачић, а након тога да заједно уживају у његовом конзумирању. Колач су ученици назвали чоко-малина. Код сваке посете ученици упишу у свој дневник шта су тога дана радили. Био је ово један едукативан сусрет, где су деца одлазила са осмехом. Преко лета планирају да и даље обрађују своју био-башту, уз дозволу родитеља.

Permanent link to this article: https://www.15oktobar.edu.rs/?p=2957

Арт – цртање фрактала

Дана 15. и 16. маја одржане су занимљиве радионице. Предавач је била Олена Грња, психолошкиња. Учествовали су ученици од 1. до 4. разреда. Тема радионицa била је ,, Арт – цртање фрактала“ или како линијом и бојом доћи до личне промене. Фрактални цртеж састављен је од многих линија повезаних у целину. Ову методу могу да користе и сви наставници ради развијања креативности и радости током учења.

Permanent link to this article: https://www.15oktobar.edu.rs/?p=2941

Предавање ,,Биљке пријатељи“

У уторак 15. маја у нашој школи је одржано предавање о органској био–башти ,,Биљке пријатељи“ у оквиру еколошке секције. Предавач је био Мирко Влчек – пољопривредни произвођач. Ученици 4.1 и 5.2 имали су прилику да науче нешто ново и корисно. Они су сарађивали и активно учествовали у дискусији. Предавач je нагласио да је то производња у складу са природом у којој се не нарушава природни циклус, него се уз поштовање природних процеса гаје биљке. Причао је да органско може бити воће, поврће, житарице. Навео је да су облици органског повртарства: био-башта, кухињска био-башта, тржишна (робна) био–башта и производња поврћа у пољу. На крају је објаснио концепт ,,Биљке пријатељи“ који подразумева гајење два или више усева на једном пољу са међусобном корисношћу. Ученицима је поделио списак добрих и лоших суседа биљака, који може да се користи у сваком домаћинству. Било је ово једно веома поучно предавање где су се стекла нова и применљива сазнања.

Permanent link to this article: https://www.15oktobar.edu.rs/?p=2939